Help egels de winter door

okt 17 • HRLM Vandaag • 1158 Views • Geen reacties op Help egels de winter door

hedgehog-child-1701544_960_720Het is weer bijna november en dit betekent dat het tijd is voor de winterslaap. Tenminste, voor de egel dan. Een periode van bijna zes maanden onafgebroken slapen om vervolgens weer fris en fruitig wakker te worden in de lente. Maar voordat het zover is moeten ze goede vetreserves opbouwen om de winterslaap goed door te komen. Help jij mee?

 

Nu de nachtvorst weer aanbreekt is het voor egels lastig om natuurlijk voedsel te vinden voor de benodigde vetreserves. Ze kunnen in hun zoektocht naar voedsel wel drie tot vijf kilometer afleggen per nacht. Stichting Egelbescherming Nederland vraagt mensen om de egels een beetje te helpen bij hun zoektocht. En dat is niet heel moeilijk, want egels zijn alleseters, echte omnivoren. Ze eten regenwormen en spinnen maar ook kadavers van vogeltjes en jonge muizen. Dit is natuurlijk geen voer wat een ieder zo klaar heeft liggen, maar egels zijn ook dol op fruit en zachte zaden als rode en witte gierst. Ook is er speciaal egelvoer te koop bij verschillende dierenwinkels. Egels gaan zelf wel op zoek naar de insecten en wormen, maar zijn erg blij met deze bijvoeding. Zet het eten onder een omgekeerd kistje met een klein gaatje erin zodat er geen katten bij kunnen. Zet er ook een bakje vers water naast, want ook drinkwater is belangrijk voor egels.

 

Een andere mogelijkheid om de egel zo goed mogelijk te helpen is het laten liggen van de bladeren in de tuin. Egels gebruiken deze bladeren om een nest van te maken. Deze verslepen ze dan naar een rustig plekje onder de haag of onder een stapel hout waar ze kunnen overwinteren en jongen groot kunnen brengen. Wil je de bladeren toch graag weghalen? Laat dan in het najaar de deur van het schuurtje open en wie weet krijg jij een egel te logeren.

 

Tijdens de winterslaap vertraagt de stofwisseling van een egel naar een zeer laag niveau en kunnen ze het met genoeg vetreserves een lange tijd uithouden. Bij een tekort aan vetreserves kan de egel wakker worden. Dit kost de egel erg veel energie kost met als gevolg dat ze de winterslaap mogelijk niet overleven.

Zie jij in de winter een verzwakte egel? Help deze dan en neem contact op met een egelopvangcentrum. Op de site van de Stichting Egelbescherming vind je een adreslijst met opvangcentra bij jou in de buurt. In Haarlem vind je een egelopvangcentrum in de Van Oosten de Bruijnstraat op nummer 64.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »