‘We hadden nooit enige bekendheid verwacht’

feb 5 • Op stap in Haarlem • 2891 Views • Geen reacties op ‘We hadden nooit enige bekendheid verwacht’

T and Sugah 1Het Haarlemse dj-duo T and Sugah is pas twee jaar bezig, maar treedt al op door heel Nederland, is verbonden aan twee platenlabels en heeft 1500 ‘likes’ op Facebook! Reden genoeg voor HRLM om eens met Philippe, één van de jongens en hun vaste violiste Stella te praten.

Philippe A Jouneghani (20) en Robin Storm (20) zijn de jongens die schuil gaan achter deze ietwat vreemde artiestennaam. Zij krijgen tijdens live optredens bijval van zangeres Evelien Spruijt (20) en violiste Stella Hrvatin (23). Niet iedereen kent hun genre. De Haarlemmers maken Drum and Bass. Dit wordt met de computer gemaakt en is vooral te herkennen aan het snelle ritmische slagwerk en de oriëntatie op de bas in de nummers.

Pestkopje
Robin en Philippe kennen elkaar al vanaf de kleuterklas. Maar niemand had op dat moment kunnen bedenken dat ze later samen een muzikaal duo zouden gaan vormen. “Ik was vroeger best een pestkop en ik ben niet altijd even aardig tegen Robin geweest.” Gelukkig worden de twee vrienden. Deze vriendschap resulteert vanaf hun veertiende zelfs in een rockbandje. “Samen met twee anderen hebben we op veel plekken in Haarlem opgetreden, maar na twee jaar hadden we er alweer genoeg van”, vertelt Philippe.

T and Sugah + EvelienSwitch
De drang om muziek te maken blijft en twee jaar later besluiten ze om met z’n tweeën elektronische muziek te gaan maken. “In tussentijd was onze liefde voor deze muziek gegroeid.” Een grote overgang was het niet. “Zowel rock als elektronische muziek is vrij hard. We gingen van iets dansbaars naar iets waar je nog beter op kan dansen. Het was een ander verhaal geweest als we van jazz naar deze muziek waren gegaan”, zegt Philippe lachend.

Thee en suiker
Natuurlijk hadden ze ook een naam nodig. “Tijdens het maken van muziek, kwam mijn moeder ons altijd thee brengen. Zo kwamen we op de naam T and Sugah. Omdat we nooit enige bekendheid hadden verwacht, hebben we over de naam bar weinig nagedacht. Dat heeft ook wel weer z’n charme.” Met een naam op zak zetten ze hun muziek online op SoundCloud. “Hierop kregen we leuke reacties en het werd best goed beluisterd. Omdat optreden ons ook wel weer eens leuk leek, zijn we gaan oefenen met draaien. Het eerste optreden was in café Pitcher. Het was stampvol, de volste avond in Pitcher die ik ooit heb gezien. Dat was zo gaaf!”

Stella en PhilippeKlasgenoten
Na twee platen willen de Haarlemmers wel eens wat zang in hun muziek en dus gaan ze op zoek naar een geschikte zangeres. “Ik zat bij Evelien in de klas, maar we spraken elkaar eigenlijk nooit. Iemand zei dat ik haar eens moest vragen en toen ik haar tegenkwam in Het Patronaat stapte ik spontaan op haar af. Nu is ze onze vaste zangeres. Als zij niet kan, valt iemand wel eens in. Maar wij vinden Evelien gewoon de beste!”

Lelijke muziek
Het blijft niet alleen bij een zangeres. Echte instrumenten, dat lijkt de jongens wel wat. En daar komt Stella om de hoek kijken. Stella: “ Een vriendin liet mij hun muziek horen en ik vond het écht heel erg lelijk!” Niet veel later is Stella bevriend met de twee. Als hun muziek beter wordt, wil ze het toch wel eens proberen. En met succes!

Improviseren

Dat Stella vaak met de jongens optreedt, wil niet zeggen dat ze van te voren precies weet wat ze gaat doen. “Vaak sta ik backstage en hoor ik twee nummers van te voren pas dat ik op moet. Meestal heb ik niet eens door wanneer die twee nummers voorbij zijn en moet Robin me wenken om te komen”, zegt Stella lachend. Ook wat ze speelt, staat niet vast. Philippe: “Eerst schreven we een melodie voor Stella, maar we kwamen erachter dat improviseren veel natuurlijker klinkt.” Stella: “Ik speel wel eens een mooi toontje dat ik later niet meer kan vinden.” Ook Robin en Philippe improviseren tijdens optredens. “Wie komt luisteren, hoort nooit exact hetzelfde. Ik ben wel eens twee dagen achter elkaar bij dezelfde dj geweest en ik hoorde precies hetzelfde. Zo stom vond ik dat.”

DSC00290

Stella en Philippe bij HRLM!

Geëscaleerde hobby
Als Robin zijn studie Bewegingswetenschappen inruilt voor het Conservatorium wordt het pas echt serieus. En vanaf november 2013 krijgt T and Sugah de wind wel heel erg in de rug. “We hadden een remix gemaakt die we zelf goed genoeg vonden klinken om naar Liquicity (een soort YouTube-kanaal dat tevens feesten geeft) op te sturen. Opeens stond het daar onaangekondigd op. Zo surrealistisch! Binnen no time hadden we volgers van over de hele wereld. Mijn mobiel moest ik twee keer per dag opladen, omdat hij constant trilde van alle binnenkomende berichtjes. Laatst moest ik zelfs handtekeningen uitdelen. Het is echt een geëscaleerde hobby.”

Gezegend met Haarlem
Dat hun hobby uit de hand is gelopen, vinden de Haarlemmers fantastisch. “Over een jaar willen we graag de grens over”, zegt Philippe. “Frankrijk en Spanje hebben al interesse getoond”, vult Stella aan. En over 10 jaar? Dan hoopt Philippe samen met zijn muzikale vrienden te mogen toeren door Amerika. Buitenland of niet, Haarlem houdt altijd een bijzonder plekje in hun harten.

Schermafbeelding 2014-02-05 om 09.08.24
T and Sugah live horen? Binnenkort treden ze weer twee keer op in ons eigen Haarlem!


Rob Acda Awards
Waar: Het Patronaat
Wanneer: 7 februari vanaf 20.00 uur
Toegang: € 5,00

Timeless
Waar: Storing
Wanneer: 22 februari vanaf 23.00 uur
Toegang: gratis!


Tekst: Denise van Vliet

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »