Haarlemse manege toneel van bijzonder NK Carrouselrijden

jun 15 • Prikbord • 585 Views • Geen reacties op Haarlemse manege toneel van bijzonder NK Carrouselrijden

De Haarlemse manege Schoteroog is op zondag 2 juli voor de tweede keer de plek waar het Nederlands Kampioenschap Carrouselrijden wordt gehouden. Carrouselrijden is een bijzondere tak van de hippische sport: het is één van de weinige onderdelen waarbij ruiters in teamverband met elkaar de strijd aangaan.

Carrousel is een waar schouwspel, stelt de organiserende VCN, de Verenigde Carrousel Clubs in Nederland. Het is een spektakel voor jong en oud: bijzondere figuren omlijst met passende muziek, uitgevoerd door twaalf of zestien mooi uitgedoste ruiters op paarden of pony’s.

De manoeuvres worden gereden op door de groepen zelf samengestelde en uitgezochte muziek. Het gaat dus niet om een soort show, maar om heel precies uitgevoerde en met stijl gereden figuren, zegt de VCN. Carrouselrijden kan op zowel paarden als pony’s gebeuren.

Schoteroog
Voor het Nederlands Kampioenschap komen teams uit heel Nederland naar Haarlem, legt Frank Meegdes uit. Bij Schoteroog is hij degene die dit NK in goede banen leidt. Het gaat om groepen uit onder meer Waarland, Houten en Zeewolde.
De deelnemende carrouselteams hebben zich geplaatst via een voorronde in verschillende divisies. ‘Dat maakt het extra spannend’, vertelt Meegdes. ‘Het kan maar zo zijn dat een team uit een lagere divisie uiteindelijk met de hoofdprijs naar huis gaat, zoals in 2014 gebeurde’.
Ook in dat jaar was Schoteroog het toneel van het Nederlands Kampioenschap. ‘Het is de organisatie toen goed bevallen’, zegt Meegdes. ‘Zowel onze accommodatie als de organisatie vielen bij de VCN in de smaak’. Daarom komt zowel het NK voor paarden als dat voor pony’s opnieuw naar Haarlem.

Carrouselrijden
Verspreid over heel Nederland rijden enkele tientallen carrouselgroepen op paarden en op pony’s. Toch is het een tak van de hippische sport die net wat meer wordt beoefend in de Randstad, vertelt Frank Meegdes. ‘In het Oosten van het land hebben meer mensen een eigen paard bij hun huis staan. Hier rijden meer manegeruiters in clubverband en voor het bijzondere groepsgevoel.’

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

« »