Haarlemse fabriek wil 1,5 miljoen mondkapjes per week maken

sep 17 • cover • 235 Views • Geen reacties op Haarlemse fabriek wil 1,5 miljoen mondkapjes per week maken

De kersverse Haarlemse mondkapjesfabrikant HMK Medical wil zijn productie de komende tijd flink opvoeren. In oktober verwacht het bedrijf 700.000 mondkapjes per week te produceren, waar dit nu nog op ruim 400.000 stuks ligt. Uiteindelijk is het doel een wekelijkse productie van 1,5 miljoen stuks te halen.

De Haarlemse ondernemer Sander Borchart vond het bij het uitbreken van de coronacrisis ergerlijk dat mondkapjes vooral uit Azië kwamen en voor woekerprijzen werden verkocht. Met technieken overgenomen uit zijn stofferingsbedrijf voor voertuigen maakt hij sinds juni 3-laagse mondkapjes. De maskers hebben een IIR-certificering. Paul Buskermolen, financieel directeur van HMK Medical: “Dit zijn maskers die in operatiekamers en bij tandartsen en mondhygiënisten gebruikt worden, maar ze zijn ook door treinreizigers te dragen.”

Tijd

Sinds juli verkoopt het bedrijf, dat vrijdag officieel wordt geopend, de mondkapjes in binnen- en buitenland. In eerste instantie schatte HMK, dat staat voor Hollandse Mondkapjes, op een productie van 2,4 miljoen per week te komen. “Dit zou technisch gezien nog steeds mogelijk zijn”, zegt Buskermolen. “Maar we draaien nu zestien uur per dag en nog geen 24 uur. Ook zijn de machines, die uit China komen, storingsgevoeliger dan gedacht, en het technisch opleiden van personeel kost tijd.” Het bedrijf neemt vooral “mensen aan uit de UWV-hoek die door de coronacrisis hun werk zijn verloren”.

De mondkapjes worden met witte of oranje elastieken gemaakt. “De oranje elastieken slaan voornamelijk in Engeland goed aan. Ze zien dit als een goede certificering van een Nederlands product”, vertelt Buskermolen. Uiteindelijk wil het bedrijf verder uitbreiden door ook andere spullen voor de zorg zoals operatiejassen te produceren. De machines daarvoor komen idealiter uit Europa en niet, zoals nu nog, uit China.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »