Haarlemmers winnen New Yorkse filmprijs

nov 25 • HRLM Vandaag • 199 Views • Geen reacties op Haarlemmers winnen New Yorkse filmprijs

De documentaire van de Haarlemse filmmaker Yara Hannema won gisteravond de filmprijs ‘Best Documentary film’ op het Williamsburg Independent filmfestival in New York. Requiem for Williamsburg vertelt het verhaal van de Nederlandse kunstenares Paulien Lethen die zich eind jaren ’80 vestigt in Williamsburg. Op dat moment een  slechte buurt in Brooklyn, New York. Ze is een van de drijvende krachten achter de opkomst van de wijk, totdat gentrificatie de overhand krijgt.
De film brengt een groot thema als gentrificatie terug naar de menselijke maat. De documentaire laat zien dat mensen soms onbewust aanzet geven tot ontwikkelingen waarvan ze later zelf het slachtoffer van worden. Regisseur Yara Hannema: “Deze film is een belangrijk signaal voor de ontwikkelingen in andere steden wereldwijd. Kijk bijvoorbeeld wat er in mijn eigen stad Haarlem gebeurt. Daar dreigt de middenklasse in de binnenstad te verdwijnen.”
Het filmfestival prijst de documentaire voor het scherp in beeld brengen van de teloorgang van de hipste wijk van de wereld.


Requiem for Williamsburg
Documentaire 30 minuten
Engels gesproken, NL ondertiteld
Regie: Yara Hannema
Productie: Stella Bronwasser 
Trailer: https://vimeo.com/336797780

De film kwam tot stand door middel van crowdfunding en wordt de komende weken aangeboden op IDFA ‘Docs for sale’.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »