Haarlem toen en nu: te gast op het stadhuis

okt 19 • HRLM Vandaag • 157 Views • Geen reacties op Haarlem toen en nu: te gast op het stadhuis

Op 23 november vieren we de 775e verjaardag van Haarlem. In aanloop naar deze feestelijke dag deelt de gemeente iedere week een foto uit de geschiedenis van de stad. Deze week: Haarlemmers te gast op het stadhuis.

In 1964 houdt Haarlem de eerste burgeravonden. Haarlemmers van 21 jaar krijgen een uitnodiging voor een avond op het stadhuis. De burgemeester, de gemeentesecretaris of een raadslid houden in de raadzaal een lezing over de taken van de gemeente en over de rol van de burger. Daarna volgt er een maaltijd in de Gravenzaal en is er gelegenheid om te dansen. Er zijn altijd raadsleden en ambtenaren bij aanwezig, maar vaak ook de burgemeester en wethouders. In 1970 veranderd de naam burgeravonden in open stadhuisavonden. Midden jaren zeventig stopt de organisatie van de avonden.

Foto: Dansende Haarlemmers tijdens een van de burgeravonden in de Gravenzaal.

Gast van de raad

Later pikken ze de traditie om Haarlemmers een kijkje te geven weer op. Bij de behandeling van de Kadernota in juni 2008 neemt de gemeenteraad de motie ‘De burger als gast van de raad’ aan. De raad wil inwoners van Haarlem kennis laten maken met de lokale politiek, door hen als gast van de gemeenteraad uit te nodigen. Met als doel de raad zichtbaar, herkenbaar en benaderbaar voor de burgers te maken.

In het najaar van 2008 is de aftrap. Uit elk stadsdeel van Haarlem worden burgers met een brief van de burgemeester uitgenodigd. De gasten van de raad krijgen een informatieve rondleiding van raadsleden en bij aanvang van de raadsvergadering worden zij hartelijk welkom geheten door de burgemeester. In 2020 organiseert de gemeente het programma Gast van de Raad vier keer per jaar. Helaas kon de raad vanwege corona alleen op 27 februari gasten ontvangen. Zodra het weer kan, nodigt de raad graag weer gasten uit.

Gasten van de raad in de raadzaal in 2008. Foto: Dasha Elfring

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »