Haarlem in spreekwoorden

jan 15 • cover, HRLM Vandaag • 6647 Views • 1 reactie op Haarlem in spreekwoorden

Sint BavokerkDat Haarlem een stad is vol verhalen die niet alleen onder de Haarlemse bewoners van bekendheid genieten, wisten we natuurlijk al. HRLM zette al eerder, speciaal voor u, Haarlemse spreekwoorden en uitdrukkingen op een rij. Maar dat was nog niet alles! Vandaag nemen we u verder mee op reis door de wereld van Haarlemse spreekwoorden en uitdrukkingen.

Aan de strijkstok blijven hangen
Vroeger kwamen goederen via het Spaarne Haarlem binnen. Maar dit ging niet zomaar, er moest wel belasting worden betaald. Dit gebeurde in de in 1597 gebouwde Waag. Maar hoe bepaal je hoeveel belasting er moet worden betaald? Daarvoor was een strijkstok nodig. Neem bijvoorbeeld graan. Het graan werd in een vat gestopt en de korenmeester moest hier vervolgens de strijkstok overheen halen. Soms bleef er iets aan de strijkstok hangen. Natuurlijk was het uit den boze, maar de korenmeester nam daarvan stiekem zelf wel eens wat mee. En inderdaad, daar komt het spreekwoord ‘aan de strijkstok blijven hangen’ vandaan.

Met recht een echte Kenau
U heeft vast wel eens van het spreekwoord ‘met recht een echte Kenau’ gehoord. Maar waar komt dit spreekwoord vandaan? Kenau heeft echt bestaan. De volledige naam van deze dame is Kenau Simonsdochter Hasselaer (onderste foto). Ze was een pittige Kenautante met een eigen houthandel en scheepswerf. Ze haalde het hout met haar eigen schip uit Noorwegen vandaan. Maar nog bekender is Kenau waarschijnlijk door haar strijd tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Mocht iemand u met recht een echte Kenau noemen, is dit dus een heus compliment.

Rijke stinkerd
Rijke stinkerd. Het klinkt al niet aardig, maar de oorsprong van deze uitdrukking is al helemaal naar. Binnen in de Haarlemse Sint Bavokerk (bovenste foto) vindt u op de grond overal grafstenen. Vaak lagen er onder zo’n grafsteen meerdere kisten opgestapeld., meestal van familieleden. Soms zakte een kist door bijvoorbeeld vocht in elkaar. Het lichaam raakte dan los van de kist. Het resultaat: de geur van ontbindende lijken. Maar oei! Als een graf moest worden open gemaakt om er een nieuw familielid bij te plaatsen, was de stank nog erger! De doden in de Sint Bavo waren rijk, anders kwam je nooit aan zo’n mooi, duur graf. En ja, daar komt dus echt de uitdrukking ‘rijke stinkerd’ vandaan.

Klik hier om het artikel dat eerder over Haarlemse spreekwoorden en uitdrukkingen is geschreven te lezen.

Tekst: Denise van Vliet

Related Posts

One Response to Haarlem in spreekwoorden

  1. Ina schreef:

    Heel erg leukom te lezen!
    Mooie foto,s.
    Van sommige had ik de uitleg al eens gehoord opTV .
    Zelf ken ik ook veel uitspraken en gezegdes maar niet alle betekenis er van,en dan is de uitleg erg leuk om te horen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »