Haarlem blijkt drukste verkeersplek van Nederland

jan 14 • HRLM Vandaag • 113 Views • Geen reacties op Haarlem blijkt drukste verkeersplek van Nederland

Door de uitbraak van het coronavirus zijn de ochtend- en avondspits bijna helemaal verdwenen van de Nederlandse wegen. Wie vorig jaar in de spits moest rijden, was 32 procent eerder thuis dan in 2019. Dat meldt naviagitemaker TomTom in zijn jaaroverzicht.

Het is niet zeker dat het zo rustig blijft, stelt het Nederlandse bedrijf. Daarvoor is een “gezamenlijke en bewuste verandering van het reisgedrag” nodig, waarbij mensen daadwerkelijk meer thuis gaan werken, flexibele werktijden hebben en waarbij “verkeersgegevens worden gebruikt om te bepalen wat de beste tijd is om in de auto te stappen”. Volgens TomTom hoeven de snelwegen en andere wegen dan niet te worden uitgebreid “waardoor miljarden euro’s worden bespaard”.

Langer onderweg

De drukste plek in Nederland is Haarlem. Wie daar op pad is, heeft gemiddeld 25 procent extra reistijd nodig. Dat betekent dat mensen voor een rit die normaal gesproken een uur zou duren, gemiddeld een kwartier langer onderweg zijn. Den Haag staat tweede, gevolgd door Nijmegen, Leiden en Groningen. In de top-10 staan verder Apeldoorn, Rotterdam, Arnhem, Breda en Tilburg. Amsterdam is elfde, Eindhoven twaalfde. Almere is op het Spaanse Cádiz na de rustigste stad van Europa. Alleen in Apeldoorn en Almere bleef de vertraging gelijk ten opzichte van 2019, in de andere steden daalde deze.

Vertraging

TomTom baseert de lijst op informatie uit honderden miljoenen navigatiekastjes, ingebouwde systemen en smartphones. De onderzoekers kijken daarbij niet alleen naar de snelwegen, maar ook naar de wegen in en rondom de steden.

Wereldwijd is Moskou de drukste stad. Een rit die op lege straten een uur zou duren, duurt daar in de avondspits al gauw twee uur. Die vertraging is echter minder dan in 2019. Daarna volgen Mumbai in India en Bogotá in Colombia. Op de wereldranglijst staat Haarlem 110e. Hekkensluiter is wederom het Amerikaanse stadje Greensboro. In totaal onderzocht TomTom 416 steden. In slechts dertien steden nam de vertraging toe ten opzichte van 2019.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

«