Gemeente Haarlem scherpt regels bij protestacties aan

jan 5 • cover • 362 Views • Geen reacties op Gemeente Haarlem scherpt regels bij protestacties aan

Burgemeester Jos Wienen gaat regels bij demonstraties strenger maken. Hiermee hoopt hij te voorkomen dat protestacties, zoals die van Vrouwen voor Vrijheid afgelopen zondag, minder ‘festivalachtige’ trekjes krijgen.

“Het is treurig en erg dat mensen zich niet aan de maatregelen houden”, zegt Wienen tegen De Telegraaf. Muziek zal vanaf nu uit den boze zijn en strengere handhaving is genoodzaakt.

Risico

Niet lang na het middaguur liep het Vlooienveld afgelopen zondag vol met actievoerders die zich tegen de coronamaatregelen van het kabinet keerden. Op het drukste moment waren er zo’n 1750 man op de been. Zij hielden weinig tot geen afstand van elkaar. “Als ik achteraf kijk naar hoe zoiets in de praktijk loopt en naar het feit dat er ook muziek werd gespeeld, dan denk ik dat het bij het publiek een risico meebrengt”, aldus de burgemeester.

Controleurs

De gemeente greep in en het evenement moest rond 15.00 uur worden beĆ«indigd. “Demonstreren is een democratisch grondrecht en dat blijft ook in de coronatijd overeind, ook voor mensen die de grenzen opzoeken”, zegt Wienen. Volgens de burgemeester waren er van tevoren goede afspraken gemaakt met de organisatoren. Zo liepen er namens Vrouwen voor Vrijheid een stuk of vijftig ‘controleurs’ over het terrein om aanwezigen op de regels te wijzen. Omdat het een actie in de buitenlucht betrof, waren mondkapjes niet verplicht.

Dansende mensen

Het evenement verliep ‘gemoedelijk’, tot demonstranten herhaaldelijk de mist in gingen. “De organisatie heeft diverse keren vanaf het podium de regels omgeroepen. Dit had effect, maar er werd maar even naar geluisterd. Er is vrij lang geconstateerd dat het in grote lijnen goed ging.” Na de vierde waarschuwing was volgens Wienen – die overigens niet aanwezig was bij de actie – de maat vol. “Men is toen grotendeels direct weggegaan, afgezien van een klein groepje dansende mensen.”

Hoeveel politieagenten en handhavers precies bij het evenement aanwezig waren om een oogje in het zeil te houden, weet de burgemeester niet. “Voor zover ik weet zijn er geen boetes uitgedeeld.”

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »