GASTCURATOR JOS WIENEN OPENT HET KLEINSTE MUSEUM VAN HAARLEM

jul 13 • Prikbord • 458 Views • Geen reacties op GASTCURATOR JOS WIENEN OPENT HET KLEINSTE MUSEUM VAN HAARLEM

Het kleinste museum van Haarlem wordt op 10 juli om 13.00 uur geopend door gastcurator, burgemeester Jos Wienen. Vol trots toont hij zijn favoriete voorwerpen uit zijn verzameling over Willem van Oranje (1533-1584). Op 10 juli is het 433 jaar geleden dat Willem van Oranje in Delft vermoord werd door Balthasar Gerards.

Burgemeester Jos Wienen woonde als kind vlakbij het Dillenburgplein in Ridderkerk. Nieuwsgierig als hij was vroeg hij zich als 9-jarig jongetje af:  Wat is Dillenburg? In zijn zoektocht kwam hij bij Willem van Oranje uit. De jonge Jos Wienen raakte gefascineerd door de verhalen over de ambitieuze edelman, rebel en later vader des vaderlands. De tachtigjarige oorlog, de dilemma’s als tolerante leider, godsdiensttwisten en de beeldenstorm, het verzet tegen de hertog van Alva en het heroïsche einde van Willem van Oranje spraken tot zijn verbeelding.

Passie
De passie uit de jeugd van burgemeester Jos Wienen komt tot uiting in zijn verzameling die nog steeds groeit. De burgervader van Haarlem spaart alles wat te maken heeft met Willem van Oranje: etsen, oude boeken, theelepels, een bierflesje, een kleine versie van het ruiterstandbeeld (door Émile de Nieuwerkerke) dat staat op het Noordeinde in Den Haag, het Wilhelmus in een bijzondere druk. Bij zijn afscheid als burgemeester van Katwijk ontving hij een schilderij van Willem van Oranje van de hand van Simon de Jong. Dat schilderij hangt nu tijdelijk prominent in het kleinste museum van Haarlem samen met enkele andere bijzondere voorwerpen.

‘Wij willen vanouds een land zijn waarin mensen naar hun diepste overtuiging mogen leven. Mensen als Willem van Oranje zagen in dat de verhouding tot God iets is waar de mens in zijn eigen geweten voor verantwoordelijk is. Daar mag de overheid zich niet in mengen. Ik mag als burgemeester wel een eigen opvatting hebben, en die heb ik ook, maar ik maak me er hard voor dat anderen naar hún diepste overtuiging kunnen leven’ aldus burgemeester Wienen.

Het kleinste museum van Haarlem
Het kleinste museum van Haarlem is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 117, is 24 uur per dag geopend en te bezoeken vanaf de stoep. Het kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een uniek voorwerp of verzameling van een min of meer bekende Haarlemse burger onder de noemer van ‘De keuze van ……’.

Kunst centrum Haarlem
Kunst centrum Haarlem is een warenhuis vol kunst en design voor elk budget en brengt kunst voor een betaalbare prijs bij de mensen thuis. Kunst om naar te kijken, om te lenen of te kopen! De kunstcollectie van professioneel beeldend kunstenaars omvat ca 8.000 kunstwerken. Kunst centrum Haarlem is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 117-121 te Haarlem

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

« »