Film over Borneo en Sumatra in de Pletterij

mei 13 • Op stap in Haarlem • 501 Views • Geen reacties op Film over Borneo en Sumatra in de Pletterij

Op woensdagmiddag 22 mei om 14.00 uur vertoont de Pletterij de film Mahamoelia uit 1929 van Iep Ochse met prachtige beelden van Borneo en Sumatra.

Iep Ochse verbleef vier jaar in Nederlands Indië en kwam terug met veertig kilometer filmmateriaal. De montage resulteerde in de zogenaamde Mahacyclus, bestaande uit de delen Mahasoetji, Mahamoelia en Mahakoeasa. Maha is Sanskriet en betekent hoogste, beste, edelste en uitnemendste.
Mahamoelia is het tweede deel van de Mahacyclus. In de film zitten spectaculaire beelden van onder meer een ceremoniële bijzetting van kistjes met beenderen van gestorven Dajakkers, een jacht op mensen rovende krokodillen, de vaart per prauw in een woest bruisend pijlsnel stromende rivier, een medicijnman die een regendans en een offerdans uitvoert, een treinreis door een overweldigend mooi landschap door de Padangse bovenlanden. Ook Fort de Cock wordt bezocht waar o.a. het beroemde Karbouwengat en de kloof van Harau gefilmd werden.

Kaarten zijn te koop via www.pletterij.nl. De toegang bedraagt € 4,50 voor houders van de HaarlemPas en jongeren tot 25 jaar €2,50. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX  Haarlem.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »