Film als eerbetoon aan Hannie Schaft

sep 17 • Op stap in Haarlem • 373 Views • Geen reacties op Film als eerbetoon aan Hannie Schaft

Op de verjaardag van Hannie Schaft is een videofilm gepubliceerd waarin een groep van honderd vrouwen in het Haarlemse Kenaupark een saluut brengt aan de verzetsvrouw. De vrouwen hielden de plechtigheid in juni bij het aan Schaft gewijde beeld ‘Vrouw in het verzet’.

De film geldt als aftrap voor een herdenkingsjaar rond Hannie Schaft, die ook bekend werd als ‘het meisje met het rode haar’. Ze zou dit jaar honderd zijn geworden. Schaft was een van de weinige vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog deelnamen aan het gewapende verzet tegen de nazi’s. Kort voor de bevrijding in 1945 werd ze gevangengenomen en gefusilleerd. Ze was toen 24 jaar.

De vrouwen die in Haarlem het eerbetoon brachten, willen daarmee benadrukken dat Hannie Schaft ook nu nog voor velen een inspiratiebron vormt. Zo stelt een van hen: “Vrijheid is kunnen kiezen wat je wil, is kunnen zijn wie je bent, maar ook kunnen luisteren naar de mening van een ander die diezelfde vrijheid ook heeft.”

Haar leven werd opgetekend door Theun de Vries in de biografie Het meisje met het rode haar. Het verhaal werd ook onder die titel verfilmd in 1981. Actrice Renée Soutendijk speelde de hoofdrol.

Volgens de Hannie Schaft Stichting vindt het herdenkingsjaar op 29 november zijn hoogtepunt. Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend. Elk jaar is er ook de Hannie Schaftlezing, die wordt uitgesproken door een prominente Nederlander. Afgelopen keer was dat minister Sigrid Kaag. Eerder werd de lezing gehouden door onder anderen Job Cohen, Alexander Rinnooij Kan en Khadija Arib.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »