De eer is aan Stefan de Groot – HRLM 58

sep 26 • cover • 1088 Views • Geen reacties op De eer is aan Stefan de Groot – HRLM 58

Haarlemse stadsglossy wordt 10 jaar! Ter ere van ons jubileum geven we tot en met editie 60 onze cover weg aan een kunstenaar. Voor dit nummer is de eer aan: Stefan de Groot.

Tekst en fotografie: Christa Warmendam.

 Kunstenaar Stefan de Groot
‘Mijn iPad is mijn atelier

Op een van de mooiste en meest idyllische plekjes van Haarlem maakt Stefan de Groot (50) bijzondere kunstwerken. Zijn werkplek, op de bovenste verdieping in het Hodson huis, waar ook de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in huist, is werkelijk prachtig.

Vanuit zijn raam ziet Stefan ’t Spaarne stromen en heeft hij prachtig zicht op de Grote of Sint Bavokerk op de Grote Markt. Dat moet voor een kunstenaar inspirerend werken. “Dat doet het absoluut”, zegt hij. “Maar Haarlem heeft zoveel mooie plekjes die inspireren. Ik kan niet door het centrum lopen zonder weer iets nieuws te ontdekken en dat wil ik dan meteen schilderen. Zelfs in de Grote Houtstraat, boven de winkels, zijn prachtige gevels te zien.”

Creatieve duizendpoot
Stefan werd geboren in Brussel en groeide op in de regio Kennemerland. Hij woont en werkt nu alweer dertig jaar in Haarlem. Sinds 2000 werkt hij digitaal. Stefan is wat je noemt een echte creatieve duizendpoot. Hij is animator, illustrator, schrijver van E-books en hij heeft een eigen YouTube-kanaal ‘Stayf Draws’ waarin hij laat zien hoe je op de iPad kunt leren tekenen en schilderen. Zijn Engelstalige video’s zijn met twee miljoen views en 22.000 abonnees populair in binnen- en buitenland. “Ik ben met het Nederlandstalige YouTube-kanaal ‘ZOODus!’ begonnen waar ik tekenfilms maakte met Prof. Dr. Anton Mol. Ik kreeg al snel de vraag ‘Hoe doe je dat?’ en besloot een kanaal te maken waarop ik uitleg hoe je te werk moet gaan. Ik merkte dat er vanuit Amerika veel belangstelling was voor mijn kanaal en besloot ook een Engelstalig kanaal te maken.” Dit bleek een goede zet, want de dorst naar het maken van schilderijen op de iPad bleek groot. “De meeste kijkers van mijn YouTube-kanaal komen uit Californië, vooral Los Angeles en San Francisco. Veel tekenaars die voor Hollywood werken, doen dat nog op papier en willen graag leren hoe je het op de iPad kan doen. Ik wilde zelf vroeger ook animator bij Disney worden. Een vriend van mij werkte bij Disney en heeft mij een keer meegenomen naar de Walt Disney Studios. Het romantische beeld dat ik had bij zo’n afdeling klopte totaal niet. Het zag er allemaal heel zakelijk uit, iedereen in een eigen cubicle, dat is niks voor mij.”

Niet vanzelf
“Men denkt soms dat schilderen en tekenen op de iPad vanzelf gaat en makkelijker is dan werken met verf en een doek, maar dat is niet waar. Je moet dezelfde penseelstreken maken als met verf, en schaduwen en diepte zijn net zo belangrijk om een mooi schilderij te maken. Een groot voordeel van het werken op een iPad is wel dat je makkelijker kunt herstellen. Een ander ontzettend positief punt is dat je een iPad overal mee naartoe kunt nemen. Mijn iPad is mijn atelier. Ik schets vaak nog wel op papier en soms maak ik foto’s van de onderwerpen die ik in een schilderij wil verwerken. Ik probeer dan om mezelf niet te verliezen in details, maar kijk naar de compositie. Bij een schilderij met verf moet je vaak afstand nemen om het goed te kunnen zien. Bij een schilderij op de iPad zoom je dan uit.”

Duik in het verleden
Voor het schilderij Amsterdamse Poort 1925 dat op de cover van deze editie prijkt deed Stefan de nodige research. Op het schilderij is de beroemde blauwe tram De Boedapester (met reclame voor wasmiddel Persil) te zien die van Amsterdam naar Zandvoort reed. In 1881 werd een stoomtramlijn aangelegd die de steden Haarlem en Leiden met elkaar verbond. Op 1 juli 1899 vond de officiële opening plaats van de lijn Haarlem-Zandvoort en 1 september 1957 werd de laatste rit met de Blauwe Tram gemaakt. Stefan: “Ik vind het heel leuk om in het verleden te duiken en wil dat het beeld precies klopt. Dus zoek ik uit hoe de achtergrond waar de tram langs reed eruit zag in die tijd. Er is van die tijd niet zoveel meer te vinden, dat maakt het extra interessant. Het schilderij is onderdeel van de tentoonstelling We Gaan Naar Zandvoort! die in het Zandvoorts Museum te zien is.”

Stefan te zien
De kunst van Stefan de Groot is tijdens Kunstlijn Haarlem te zien op de redactie van Haarlemse Stadsglossy, Lange Bogaardstraat 8 in Haarlem. Vanaf 16 november is de tentoonstelling We Gaan Naar Zandvoort! Een digitale reis van verleden naar heden te zien in het Zandvoorts Museum, Swaluëstraat 1 in Zandvoort. Bezoekers worden meegenomen op een reis van Amsterdam naar Zandvoort in de Blauwe Tram. Tijdens de Kunstlijn Haarlem (2, 3 en 4 november) zal Stefan workshops ‘Tekenen en schilderen op de iPad’ geven in de Apple Store in de Grote Houtstraat 99 in Haarlem.

Kijk voor meer informatie op www.stefandegroot.net

 

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »