Cover van editie 51 nu te koop!

jul 19 • cover • 691 Views • Geen reacties op Cover van editie 51 nu te koop!

Daan: “Ik heb voor de cover gekozen voor stadsstrand de Oerkap, dat is een uniek stukje Haarlem. In Berlijn heb je veel van die leegstaande oude gebouwen en aangezien ik eigenlijk vooral mijn werk baseer op zulke gebouwen, kwam ik al vrij snel op de Oerkap terecht. Wat ik voor Haarlemse stadsglossy heb gemaakt is anders dan mijn normale werk. Ik zag het als een uitdaging. Meestal maak ik tekeningen van verlaten plekken waar geen mensen wonen of werken, nu heb ik het geprobeerd in mijn stijl te maken zonder het drukbezochte te veranderen in een verlaten plek. Het stadsstrandje vind ik staan voor de zomer en ik heb ervoor gekozen om de ader van de stad, oftewel ’t Spaarne, erbij te maken. Het geroezemoes van de zomernacht probeerde ik naar voren te brengen door aan de overkant van het water met het licht te spelen. Het lijkt dan net alsof je de mensen nog hoort praten. Dat maakt het naar mijn idee romantischer en mysterieuzer.”
Verleden tijd
“Ik kies ervoor werk te maken dat plaatsvindt in de avond of in de nacht. Als de duisternis valt gebeuren er andere dingen dan overdag. Die gedachtegang komt beeldend terug in mijn werk. Werken in de nacht doe ik heel graag. Het idee dat iedereen zijn dag afsluit en ik dan begin met tekenen heeft iets bijzonders. Je kan zo bijna zeggen dat mijn leven een en al draait om romantiek. Romantiek leeft niet meer zoals in de jaren dertig. Dat vind ik wel jammer, maar het is niet dat ik liever in het verleden had willen leven. Het mysterieuze van ‘de verleden tijd’ zou dan verdwijnen. De gebouwen die ik maak teken ik in precisie na en voeg daar voor de mysterieuze en romantische sfeer elementen aan toe.”

Fantasie de vrije loop
“De stijl van de nieuwbouw trekt mij niet, omdat je geen ambacht ziet. Vroeger had je dat wel. Dat zie je ook in mijn werk van de Nationale Bank Vereeniging die in editie 39 staat. Wat mij ook zo fascineert aan gebouwen tekenen of illustreren is het zien dat ze ooit gebouwd zijn met een reden en je weet dat zich er geschiedenis heeft afgespeeld. Zulke gebouwen dragen een verhaal met zich mee. Als ik me inbeeld dat in het verlaten gebouw waar ik op dat moment sta misschien wel duizenden mensen zich jarenlang uit de naad hebben gewerkt, waar misschien romantiek tot bloei is gekomen, waar… Door mijn fantasie op deze manier de vrije loop te laten – en dan zelf in te kunnen vullen wat het verhaal zou kunnen zijn bij zo’n gebouw – roept bij mij meer op.”

Veel geleerd
“Vergeleken met drie jaar geleden ben ik erg veranderd. Mijn kennis is verbreed en ik heb veel geleerd. Ooit zei iemand tegen mij: ‘Daan, leer ook de kleine dingen te waarderen.’ Die
uitspraak ben ik niet vergeten en pas dat nu toe
in mijn leven. Ik fiets naar inspiratie. Ik voel mij erg gelukkig als ik mijn wielrenfiets pak en op zoek ga naar speciale gebouwen. Daardoor kom ik tot rust, maar het geeft mij ook energie. Weet je, door dit interview heb ik er gelijk zin
in gekregen, ik pak straks meteen weer de fiets.”

Cover als poster?
Wil jij de huidige cover van Haarlemse stadsglossy aan de muur? Hij is op posterformaat in een gelimiteerde oplage
te koop voor slechts € 22,50.
Ga snel naar www.daanberkhof.nl
voor alle informatie.

fotografie: Matthieu Besteman.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

« »