De gasvrije en duurzame woonboot van Willy

sep 16 • Prikbord • 1578 Views • 1 reactie op De gasvrije en duurzame woonboot van Willy

De Haarlemse Willy de Graaff woont sinds mei in haar gloednieuwe woonark aan het Spaarne. De boot ontwierp ze zelf met als bedoeling om duurzaam en toekomstbestendig te zijn. Bijzonder is het dak, dat gemaakt is van panelen die stroom opwekken en samen met behulp een water-warmtepomp. “Zoveel mooier dan zonnepanelen.”

Toen Willy twee jaar geleden naast de Waarderbrug een oude woonboot met bijbehoorende ligplaats en grond kocht, was het voor haar duidelijk dat de ark duurzaam en gasvrij moest zijn. “Klaar voor de toekosmt en de rest van mijn leven”, vertelt ze. “Ik wist wel dat ik geen zonnepanelen op mijn dak wilde want die vind ik echt lelijk. Dus ik verdiepte mij in andere mogelijkheden en belandde ik onder andere op een expo in Vijfhuizen over duurzaamheid voor bedrijven. Daar hoorde ik voor het eerst over Triple Solar. Mijn interesse was meteen gewekt!”

Dobberen op het Spaarne

Vol enthousiasme begon Willy aan haar ontwerptekeningen voor de woonboot. Eenmaal klaar voor de benodigde bouwvergunning, bleken de afmetingen te ruim voor het nieuwe bestemmingsplan en moest ze terug naar de tekentafel. “Heel irritant, want toen ik de grond kocht wist ik niet beter dan dat de ark twintig bij zes meter mocht zijn. Na gesteggel met de gemeente is de woonark bijna net zo groot als de oorspronkelijke afmetingen.” Uiteindelijk is de vergunning aan Willy verleend enligit haar nieuwe woonboot op haar plek. “Maar goed ook, want anders dreef mijn ark nu als een dobber op het Spaarne.”

Bijzonder dak

De ark ligt sinds mei op haar plek die goed te zien is vanaf de Waarderbrug. De vele voordelen van het Triple Solar PVT-systeem trok Willy over de streep. Het is gasloos, er zijn geen grondboringen voor een warmte- en of waterpomp nodig en het is geluidloos. “Dat laatste vind ik echt en pluspunt”, lacht Willy. “Bovendien ligt er nu niets op mijn dak, maar is dit systeem mijn dak.”

Hoe zit het?

Met Triple Solar kun je een huis of woonboot duurzaam voorzien van warmte, warm tapwater en elektriciteit. Het systeem bestaat uit een warmtepomppaneel, waarbij de voorkant van fotovoltaïsche cellen (PV) het zonlicht omzet in stroom. De achterkant is een thermische wisselaar (T) die samen met een water-warmtepomp de ruimte verwarmt en voor warm water zorgt. Het grote voordeel is dat de panelen dag en nacht werken en het hele jaar door. Ook zonder zonlicht.

Voor de arkenbouwer uit Urk was het inbouwen van dit systeem een primeur. “Hij kende het niet, maar vond het erg interessant om eraan mee te werken. Inmiddels woon ik hier nu bijna drie maanden en het bevalt me uitstekend. Het is hier net een dorp, heel gezellig en iedereen let een beetje op elkaar”, vertelt Willy.

Weg met de gasmeter

Willy is blij met haar inductiekookplaat -met geïntegreerde afzuigkap en afzuiging naar buiten – en vloerverwarming. Omdat de bewoner van de vorige ark nog gas gebruikte waren de oude gasmeter en de leidingen nog aanwezig. “Deze zijn net verwijderd. Complimenten over de nette aanpak van Liander. Daar hoef je het niet om te laten!” 

Foto: Bibi Veth

Related Posts

One Response to De gasvrije en duurzame woonboot van Willy

  1. Tru schreef:

    Goed artikel Will.gegeliciteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »