Bewoners Schalkwijk mogen eigen ideeën inbrengen voor de wijk

sep 21 • HRLM Vandaag • 751 Views • Geen reacties op Bewoners Schalkwijk mogen eigen ideeën inbrengen voor de wijk

Bewoners van een wijk weten vaak zelf wat hun buurt mooier, veiliger, duurzamer en gezelliger maakt. Toch ontbreekt het vaak aan geld om ideeën uit te voeren. Met Schalkwijk aan Zet kunnen bewoners van Meerwijk, Molenwijk, Boerhaavewijk en Europawijk sinds afgelopen zaterdag hun ideeën echt realiseren. De Haarlemse gemeenteraad heeft hiervoor een budget van 70.000 euro beschikbaar gesteld.

Tot 18 oktober mag iedereen die een mooi plan heeft voor Schalkwijk dat idee aandragen via de website die de gemeente tijdelijk heeft opgezet. De plannen moeten passen binnen de thema’s; ontmoeten, duurzaam en op straat en groen.

Haalbaar

Haarlemmers kunnen de plannen likes geven tot en met 25 oktober. Elk plan met vijftig likes of meer gaat door naar de haalbaarheidscheck van de gemeente. De plannen die de check hebben doorstaan gaan door naar de budgetronde. Elke inwoner van achttien jaar of ouder kan met een persoonlijke code in de tweede helft van november stemmen op één of meer plannen. De uitslag wordt eind dit jaar bekend gemaakt.

Winnen

De 70.000 euro kan gaan naar één idee, of naar meerdere kleinere plannen. De winnende ideeën moeten binnen een jaar door de bedenker zelf worden uitgevoerd of eventueel in samenwerking met de gemeente. Voor mensen die minder digitaal vaardig zijn wordt een speciaal spreekuur ingesteld, zowel voor het indienen van ideeën als voor het liken en stemmen.

Schalkwijk aan Zet is een van de experimenten van het programma Nieuwe Democratie. De wijze van zeggenschap over de eigen woonomgeving heet in gemeentelijke termen ook wel een democratische wijkbegroting. Andere steden zoals Den Haag en Amsterdam hebben dit experiment al eerder succesvol uitgevoerd. Ook voor voor 2021 zal er weer een budget beschikbaar zijn voor Schalkwijk.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »