Een avond met Femke Halsema in het theater – Een vrij land

mrt 13 • HRLM Vandaag • 783 Views • Geen reacties op Een avond met Femke Halsema in het theater – Een vrij land

Op 4 april is auteur en programmamaker Femke Halsema in de Stadsschouwburg te zien met het theatercollege Een vrij land. In een meeslepend college onderzoekt ze de vraag ‘wie zijn wij’? En ‘hebben we reden om trots te zijn op ons land’?

Een land op drift, een onzekere natie. Als we de pessimisten mogen geloven wordt onze nationale identiteit bedreigd door moslims, Europa en linkse ‘gutmenschen’. Klopt dat? “Nee”, zegt optimist Femke Halsema. Maar wat is onze identiteit dan? Is er zoiets als een Nederlandse cultuur? Van Spinoza tot Paul Verhoeven, van de homobeweging in de jaren zeventig tot het ‘koekje’ van Maxima, van de Bijlmer tot de buitenwijken in Enschede waar ze zelf opgroeide: aan de hand van foto’s, video- en –muziekfragmenten ontstaat geleidelijk een caleidoscopisch beeld van het moderne Nederland en de uitdagingen waarvoor wij staan.

In 2010 verliet Femke Halsema het politieke toneel. “Ik wilde mijn horizon verbreden, reizen, kennis opdoen, nieuwe vaardigheden leren.” Ze deed o.a. onderzoek als hoogleraar aan de universiteit van Utrecht en Tilburg en leidde voor de regering twee onderzoekscommissies naar behoorlijk bestuur. Daarnaast bedacht en produceerde ze de politieke dramaserie De Fractie (VPRO) en maakte ze een documentaireserie over de positie van de vrouw in de Islam. Ook schreef ze twee boeken, over haar politieke tijd (Pluche) en recent over migratie (Nergensland). Daarnaast zet ze zich in voor kwetsbare mensen, als voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg en van het Aidsfonds.

De afgelopen jaren gaf Femke Halsema al vaak lezingen, maar altijd over onderwerpen die anderen aandroegen. Toen producent Senf Theaterpartners haar benaderde om de theaters in te gaan, was ze snel enthousiast. “Ik vind het erg fijn om het publiek nu te vertellen over onderwerpen die ik zelf heel belangrijk vind. Ook best spannend. Ik heb natuurlijk veel vaker voor een zaal gestaan maar nu is de setting anders en komen mensen ook met andere verwachtingen.”

En wat het publiek kan verwachten? “Ik hoop dat de theaterbezoekers met stof tot nadenken de zaal verlaten. En ik hoop dat ze optimistisch naar huis gaan. Dat ze denken: wat wonen we toch in een fantastisch vrij land en wat hebben we een mooie toekomst voor ons.”

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

« »