Autoluwe ‘Leefstraat’ brengt buren samen

mei 20 • HRLM Vandaag • 495 Views • Geen reacties op Autoluwe ‘Leefstraat’ brengt buren samen

Een aantal weken de straat afsluiten voor verkeer en samen met buren een plek creëren waar iedereen kan samenkomen en kinderen veilig buiten kunnen spelen. In Haarlem is dat mogelijk door een Leefstraat te organiseren.

 Zo ontstaan er spontane ontmoetingen en nieuwe verbindingen tussen bewoners. Inmiddels zijn er in Haarlem Noord al zo’n 8 georganiseerd, met groot succes.

Experiment

De eerste Haarlemse Leefstraat vond plaats in 2015 in de Tweede Hogewoerddwarsstraat. Een initiatief van een bewoonster die had gelezen over een succesvol leefstraten-experiment in Gent. Samen met een aantal buren nam zij de organisatie op zich en nog geen maand later werd de straat omgetoverd tot autoluwe droomstraat. Dat beviel zo goed dat de Tweede Hogewoerddwarsstraat sindsdien ieder jaar zo wordt ingericht.

Krachtig middel

Dit jaar verandert tussen 22 juni en 20 juli ook een deel van de Soutmanstraat in een Leefstraat. Alexander is één van de initiatiefnemers en vertelt enthousiast: “De organisatie is in volle gang en verloopt tot nu toe erg soepel. Er is veel steun vanuit de gemeente en de eerste reacties in de straat waren voornamelijk positief.”

Krachtig middel

Dit jaar verandert tussen 22 juni en 20 juli ook een deel van de Soutmanstraat in een Leefstraat. Alexander is één van de initiatiefnemers en vertelt enthousiast: “De organisatie is in volle gang en verloopt tot nu toe erg soepel. Er is veel steun vanuit de gemeente en de eerste reacties in de straat waren voornamelijk positief.”
De bewoners zijn dus zelf verantwoordelijk voor de organisatie, maar de gemeente werkt graag mee. Menno Evers, gebiedsverbinder van stadsdeel Noord: “Een Leefstraat heeft veel voordelen. Doordat er geen auto’s in de straat rijden of staan, wordt de leefbaarheid vergroot. Ook leren buren elkaar beter kennen en kunnen kinderen zorgeloos buitenspelen. De gemeente vindt het belangrijk daaraan bij te dragen. Het is namelijk een krachtig middel om bewoners bij elkaar te brengen en burenhulp te stimuleren.” Alexander sluit zich daar bij aan. “Zelfs tijdens de voorbereidingen worden er al nieuwe contacten in de straat gelegd. Zo leer ik buren kennen die ik hiervoor nog nooit had gesproken.”

Aanpak

Een straat zonder verkeer, maar in plaats daarvan kunstgras, vrolijke bloembakken en gezellige zitplekjes. Zo’n 4 tot 6 weken lang de ruimte voor activiteiten en fijne ontmoetingen voor de deur. Het klinkt als een flinke uitdaging. Hoe pak je dat aan? Menno vertelt: “Ga langs bij buren en zorg dat ze enthousiast worden over het plan voor een Leefstraat. Maak vervolgens een draaiboekje en bekijk wie wat kan doen. Vaak blijkt er dan heel veel mogelijk. De één kan bijvoorbeeld goed goochelen en de ander vindt het leuk om een quiz te organiseren.” Veel van die ideeën ontstaan spontaan, zoals ook in de Soutmanstraat gebeurt. “Zo stelde een buurvrouw voor om een zondagochtend yoga-les te geven en een ander groepje zag een bordspelletjesavond wel zitten”, schetst Alexander.

Als de meeste bewoners bereid zijn mee te werken aan de Leefstraat, maakt de gemeente vooraf een verkeersbesluit. Hiervoor moet ook medewerking zijn van onder andere politie, brandweer en Spaarnelanden. Tijdens de Leefstraat moeten auto’s ergens anders geparkeerd moeten worden, wat misschien een bezwaar kan zijn voor buurtbewoners. Toch valt dat in de praktijk erg mee. Alexander: “We zijn vooraf op zoek gegaan naar plekken verderop in de wijk, met genoeg ruimte om de auto’s straks tijdelijk te parkeren. We zijn in gesprek gegaan met de buren en hebben eventuele twijfels op die manier kunnen wegnemen.”

Subsidie

Zowel Menno als Alexander raden aan om op tijd te beginnen met het organiseren. Op die manier kunnen alle bewoners wennen aan het idee en is er genoeg tijd voor de voorbereidingen. Ook het aanvragen van subsidie valt daaronder. De gemeente heeft namelijk een Leefbaarheid en Initiatiefbudget voor initiatieven uit de stad, waar de organisatie gebruik van kan maken voor het inrichten van de Leefstraat en het uitvoeren van activiteiten.

Wilt u meer informatie of bent u van plan zelf een Leefstraat te organiseren? Lees meer op www.haarlem.nl/leefstraat-organiseren.

Tekst: Iris van Lierop / Gemeente Haarlem | Foto: Leefstraat Tweede Hogewoerddwarsstraat

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »