Agenda: Verhalenhuis Haarlem

sep 22 • Uit Agenda • 218 Views • Geen reacties op Agenda: Verhalenhuis Haarlem

Film – Fête de Famille – 10 november om 14.00 uur

In deze dramatische komedie speelt Catherine Deneuve oma Andréa. Onverwacht komt haar oudste dochter op haar verjaardag en schopt flinke stennis. “Vandaag is mijn verjaardag en ik zou het fijn vinden als we alleen over vrolijke dingen kunnen praten”.  Een familiereünie ter gelegenheid van Andrea’s zeventigste verjaardag verloopt anders dan verwacht. Andrea heeft namelijk geen rekening gehouden met de verrassende komst van haar oudste dochter, de altijd onvoorspelbare Claire. Zij was de afgelopen drie jaar niet in beeld en is vastbesloten het feestprogramma op te schudden en behoorlijk wat chaos binnen de familie te veroorzaken. Een spel waarbij iedereen naar elkaar kijkt. Wie spreekt de waarheid en wie niet?

Jeugdtheater – Kinderboekenweek – Kiekeboe – 3 oktober om 10.30 uur

Je kent ze wel, de allereerste voorleesboekjes van stof. In de voorstelling Kiekeboe maken de kinderen die mee in het supergroot! Ontmoet olifant, schaap, kikker en uil in een verrassend aaibaar decor waar van alles aan te ontdekken valt. Laat je meevoeren in deze stoffen wereld voor de allerkleinsten. Een beeldende, lichte en muzikale voorstelling over hoe fijn het is om je te verstoppen en daarna weer tevoorschijn te komen. Een verhaal over verlegenheid, nieuwsgierigheid en het plezier in spelen. Na de voorstelling kunnen de kinderen in en met het decor spelen en is de voorstelling is Kennemer Boekhandel aanwezig met een kinderboekenmarkt.

Jeugdtheater – Kinderboekenweek – Tom van Outryve – 4 oktober om 15.00 uur

Het kinderboekenweekthema van dit jaar ‘en toen’ wordt prachtig uitgewerkt in een muzikaal verhaal met thema’s als opa en oma, verlies en dementie. Top verteltheater uit België met Stijn Wastijn en Tom van Outryve. 

Muziek – Spaanse middag met Lanina – 6 oktober om 14.00 uur

La Nina zingt voor jou uit haar grote repertoire van Fado, Tango, Bossa Nova en Rumba. Deze Haarlem-Noordse treedt op met haar Trio Flambossa en brengt de zomer en Spaanse sferen naar jou. Een muzikale en zonnige start van de overdagprogrammering in het nieuwe culturele seizoen. Voor degenen die nog een dansje willen wagen, dat kan maar niets moet. Het concert is in de grote zaal met haar prachtige dansvloer en fijne akoestiek.

Lezing – De klacht van Polymephos – 8 oktober om 20.15 uur

De zogenoemde Villa Farnesina in Rome werd door de bankier van de pausen Julius II en Leo X, Agostino Chigi, begin 16de eeuw gebouwd op antieke resten. Al tijdens de bouw gold het project als een wereldwonder. In zijn lezing voor Dante Alighieri kijkt David Rijser naar het fameuze decoratieprogramma en de tuinen van het complex, waaraan o.a. Peruzzi en Rafaël meewerkten, de functie die deze villa in de urbanisatie van Rome heeft gehad, en de relatie van het hele project met de poëzie en beeldende kunst uit de klassieke oudheid. David Rijser doceert klassieke talen en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en is bijzonder hoogleraar antieken-recepties aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Film – I Am – 9 oktober om 20.00 uur

Deze film volgt regisseur Tom Shadyac op zijn sociale, wetenschappelijke en spirituele reis om twee diepgaande vragen te beantwoorden: “Wat is er mis met de wereld?” en “Wat kunnen we eraan doen?”
Na een bijna-doodervaring reisde Shadyac de wereld rond om beroemde spirituele en wetenschappelijke leiders zoals aartsbisschop Desmond Tutu en Noam Chomsky te interviewen, samen met vele anderen, om antwoorden te vinden op de vragen die hem dwars zaten. In de hele film stelt Shadyac dat, in de kern van ons bestaan, een genetisch vermogen en de behoefte bestaat om samen te werken en elkaar lief te hebben. De film stelt dat dit vermogen om te sympathiseren en lief te hebben, eigenlijk een van de belangrijkste evolutionaire eigenschappen is waardoor we als soort konden gedijen. De film eindigt met een mooie boodschap. Bij het beantwoorden van zijn eerste vragen ontdekt Shadyac dat wat er is met de wereld van vandaag de mensen zelf zijn. Wat nog belangrijker is, als je probeert te ontdekken wat we eraan kunnen doen, is het antwoord buitengewoon eenvoudig: we kunnen liefhebben.

Film – Mia and the Wild Lion – 10 oktober om 19.00 uur

Het leven van de tien jaar oude Mia staat op zijn kop als haar familie besluit hun huis in Londen te verruilen voor een leeuwenboerderij in Zuid-Afrika. Zij mist haar vrienden. Als de mooie witte leeuw Charlie wordt geboren, slaagt ze erin een nauwe band op te bouwen met de witte welp. Dat geeft haar leven weer kleur.
Na drie jaar wordt Mia’s leven opnieuw opgeschud als ze een geheim ontdekt dat haar vader verborgen houdt. Verontrust door de gedachte dat Charlie in gevaar zou kunnen zijn, besluit Mia weg te lopen en de boerderij en haar familie achter te laten. Samen met Charlie begint ze aan een epische tocht over de wilde Afrikaanse savanne, op zoek naar een ander land waar Charlie veilig en in vrijheid kan leven. Deze film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Jeugdtheater – Echt Wel! – 11 oktober om 15.00 

‘Echt wel!’ is een humoristische voorstelling over jokken, vriendschap en jezelf zijn van het wervelende theaterduo Koek en Ui. 

Sam is een echte jokkebrok. Ze jokt over van alles. Eigenlijk spreekt ze zelden de waarheid. Ze vertelt leugen na leugen. Maar is het wel verstandig om te liegen? En wat gebeurt er als je zo vaak jokt? “Ik ben in alle landen van de wereld geweest. Ik kan wel 10 meter hoog springen. Mijn scheetjes ruiken naar worteltjestaart. Ik ren sneller dan een cheeta. Ik ben familie van een koning. Ik heb gevochten met krokodillen. Ik ben de slimste persoon op aarde.”

Jeugdtheater – De Paddestoelmannetjes – 12 t/m 16 oktober om 15.00 uur

De bekende Haarlemse jeugdtheaterspeelster Marijke Kots speelt al enkele jaren in de herfst- en voorjaarsvakantie in Verhalenhuis Haarlem haar stukken voor kinderen kinderen vanaf vier jaar. Dit doet zij samen met het slakje Dibbertje Dib . Het slakje bewaart al deze verhalen in zijn huisje. Als hij zijn huisje opendoet zijn we weer even terug in de poppenkast. Na Glittergroente is het deze herfstvakantie de beurt aan De Paddestoelmannetjes. Pretje en Brommetje zijn twee paddestoelmannetjes en ze wonen in een muziekpaddestoel. Pretje heeft plezier en Brommetje bromt. Maar dat brommen van Brommetje wordt steeds erger en daar heeft de muziekpaddestoel geen zin meer in. Hij stopt met muziek maken. Wat nu? De slak heeft een idee, hij kent een muziekmeester, die alles van muziek weet. Deze muziekmeester heeft een heel speciale muzieksleutel. Met deze sleutel kan hij alle muziekjes laten spelen, maar nu heeft zijn huisknecht Doremi de muzieksleutel verstopt. Waarom? Omdat Doremi een vriend van Brommetje is en weet waarom Brommetje meer is gaan brommen.

Filosofie Café – Helden van Nu – 13 oktober om 20.00 uur

De filosofie café’s hebben dit seizoen als thema meegekregen ‘We moeten praten…’ en gaan over hete hangijzers, actuele vragen en maatschappelijke thema’s.
Wie zijn in deze tijd ‘helden’? Wie heeft de moed, het vertrouwen om vol te houden, in een wereld die meer en meer verdeeld raakt, waarin de angst voor aanslagen, geweld en ‘de ander’ toeneemt? Wie heeft verhalen van hoop te vertellen?
Pauline Seebregts is verhalenverteller. Zij haalde verhalen op bij terminaal zieken, daklozen, vluchtelingen, homoseksuelen, moslima’s en mensen in de schuldsanering. Naar aanleiding van dit Verhalenproject maakte zij samen met Petulia van Tiggelende film ‘Helden van Nu’. We kijken naar deze korte film, aangevuld met een paar verhalen van Pauline. Daarna gaat zij met de zaal in gesprek over moed, angst en vertrouwen.

Lunch en Workshop – In Balans – 15 oktober om 12.00

Iedereen wil zo lang mogelijk actief zijn en zelfstandig blijven wonen. Juist daarom is het belangrijk dat je fit bent en stevig op uw benen blijft staan, zodat je niet valt. Want een val is zó gemaakt: een moment van onachtzaamheid, duizeligheid, een losse tegel of een niet goed neergezet trapje kan voldoende zijn. Maar ook slecht schoeisel, verkeerd gebruik van de rollator, het ontbreken van verlichting of angst om te vallen kan een ongeluk veroorzaken. Een valpartij kan ingrijpende gevolgen hebben, zoals botbreuken, onzekerheid, valangst en een gevoel van hulpeloosheid. Tijdens deze workshop ‘in balans’ geeft Cokky Bentvelsen jou interessante en nuttige informatie om vallen te voorkomen.

Lezing – Moderne kunst en Joodse Mystiek – 15 oktober om 20.00 uur

In de serie lezingen over kunst en spiritualiteit uit de twintigste eeuw behandelen we dit jaar kunstenaars die door de Joodse mystiek zijn geïnspireerd. De drie lezingen worden gegeven door dr. Kick Bras en zijn los van elkaar te bezoeken. 
Een van hen is een beroemde Duitse kunstenaar die geboren is in 1945. Anselm Kiefer heeft aanvankelijk met bijzondere landschappen gerouwd over het Duitse nazisme en de Jodenvervolging. Daarna is hij, geboeid door de symbolen van de Joodse Kabbala, op zoek gegaan naar beelden van bevrijding en verwerking. Het beeldmateriaal bij deze lezing wordt op ons 4 meter filmscherm vertoond.

 Film – Life Animatged – 16 oktober om 20.00 uur

Iedereen dacht dat de autistische Owen Suskind nooit zou praten. Hij is al een flinke kleuter wanneer hij plots in volledige volzinnen begint te spreken. Niet zo maar zinnen: citaten uit Disney-films. Een hartverwarmend verhaal en een terechte winnaar van Sundance. 
Op driejarige leeftijd stopt de energieke babbelaar Owen plots met praten. Autisme doet hem wegglijden in een donkere, afgesloten wereld. Er lijkt geen weg terug te zijn. De volgende vier jaar reageert Owen maar op één ding: Disney-films. Wanneer zijn vader op een dag de pop van Iago, de papegaai uit Alladin pakt en in die rol tegen Owen begint te praten, antwoordt Owen hem plots met een zinnetje uit de film. Een keerpunt voor Owen en zijn familie. Owen leert zich uit de drukken aan de hand van dialogen uit de tientallen Disney-films die hij uit het hoofd kent, de rest van de familie neemt op hun beurt de rollen over van Disney-figuurtjes. De tekenfilms maken een weg vrij die lang als voorgoed gesloten werd beschouwd. Owen en de wereld rondom hem leren elkaar begrijpen. Met zijn uitgebreid arsenaal aan verhalen en dialogen maakt Owen zich klaar om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die het leven voor hem in petto heeft.

Film – What Will People Say – 17 oktober om 20.00 uur

De in Oslo geboren regisseur Iram Haq werd als veertienjarig meisje door haar ouders gekidnapt en gedwongen anderhalf jaar in Pakistan te wonen. Als maker van het drama What Will People Say weet ze dus waar ze het over heeft. De zestienjarige Nisha groeit op in Noorwegen, maar haar ouders zijn Pakistaans. Dat betekent schipperen tussen twee culturen. Thuis is Nisha de perfecte Pakistaanse dochter, maar als ze uitgaat, is ze een doorsnee Noorse tiener. 
Vanaf het begin voel je de onderhuidse dreiging die dit leven voor Nisha met zich meebrengt. De jonge actrice Maria Mozdah zet Nisha neer als een meisje dat verbijsterd en wanhopig is en probeert te overleven zonder in een gearrangeerd huwelijk te belanden. De vader worstelt op zijn manier met de wirwar van vooroordelen, schaamte en verwachtingen; hij is radeloos. We zien hoe hij oprechte genegenheid voor zijn dochter voelt, maar niet opgewassen is tegen de groepsdruk van de Pakistaanse gemeenschap. Geleidelijk ontpopt What Will People Say zich als een vader-dochtertragedie die geen gemakkelijke oplossingen kent.

Theater – Na de Vrede – 18 oktober om 15.00 uur

Geschreven door Jos Ahlers, gebaseerd op de ontroerende oorlogsherinneringen van zijn vader Gerhard Ahlers. In ‘Na de Vrede’ wordt een spannend spel gespeeld met werkelijkheid en verbeelding. Daders en slachtoffers van toen raken in gesprek met familieleden die nu leven. De conclusie: voor sommige mensen begint de oorlog pas na de vrede. 
In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog heerst chaos in Nederland. De bezetter trekt zich terug. De bevrijder is nog niet gearriveerd. Goed en fout, loyaliteit en eigenbelang, geloof en wanhoop strijden om voorrang. Op een avond vlak voor de bevrijding verschijnt een SS-officier in de dorpspastorie van Pastoor Beumer. Wat is de reden van zijn bezoek? Heeft het te maken met de jonge onderduiker? De keuzes die tijdens die duistere avond worden gemaakt, klinken nog generaties door.
Toneelgroep Vondel is een amateurtoneelvereniging uit Haarlem. Vondel is opgericht in 1952 en nog steeds springlevend, met jonge tot oudere enthousiaste spelers en een gevarieerd repertoire. ‘Na de vrede’ wordt geregisseerd door Fred Rosenhart, die in 2015 met Vondel het indrukwekkende en zeer goed ontvangen stuk ‘De Jodenverraadsters’ bracht.

Concert – Ligconcert van Annelies Kole – 23 oktober om 20.30 uur

Na het uitverkochte ligconcert in juni is het ligconcert harp van Annelies Kole op 23 oktober de aftrap van een serie maandelijkse ligconcerten door wisselende professionele musici. De toenemende haast en stress in onze maatschappij zorgt de laatste jaren voor een opvallende tegenbeweging, een zoektocht naar plekken van rust, bewustzijn en soms ook meditatie. Ligconcerten zijn hiervoor heel geschikt, vooral om het weekend relaxed te starten. Harpiste Annelies Kole speelt op haar grote pedaalharp, maar komt ook langs uw ligplaats met haar speciale therapeutische kleine harp. Met deze harp gaat zij bijvoorbeeld langs de bedden op de intensive care of in verzorgingshuizen, maar ook voor ligconcerten is deze draagbare harp bijzonder geschikt.

Dit ligconcert duurt ongeveer een uur en vindt plaats in de grote zaal met haar prachtige ruimtelijke akoestiek. Neem zelf matjes, kussentjes en een dekentje mee om op gepaste afstand van elkaar te gaan liggen.

Theater – Golfje zoekt zee – 24 oktober om 10.30 uur

Het Stilte Festival wordt in het weekend van 23 t/m 25 oktober gehouden in Verhalenhuis Haarlem. En wat geeft meer rust en stilte dan… de zee! Deze voorstelling voor de allerkleinsten gaat ook over verdwaald zijn en de weg weer terug vinden en wordt gespeeld door Theatergroep Krijt.

“Hé ga je mee? Want Golfje zoekt de zee. Zij bleef achter op het strand, Nu zwerft zij door stad en land. Dus ga je met ons mee? Want Golfje zoekt de zee” Golfje heeft het prima naar haar zin in de Grote Oceaan. Maar op een dag neemt de vloed haar mee en laat haar achter op het strand. Waar Golfje dan in belandt… Van een emmertje naar een hond, opgeslobberd, uitgeplast, op de grond in een grote modderpoel. 
Ze verdampt in een wolk, ze drupt, spoelt aan, biggelt als traan op een wang wanneer ze een zielig liedje hoort. Golfje wil terug naar huis… Welke matroos gooit haar weer overboord? Golfje zoekt zee is een spetterende peuter- en kleutervoorstelling op rijm, over verdwaald zijn en de weg weer terugvinden. Met fijne mee-zing-waterliedjes, van varen over de baren, tot twee emmertjes water halen. Een speciale voorstelling in de grote zaal.

Film – Into the great silence – 24 oktober om 20.00 uur

La Grande Chartreuse ligt diep in de Franse Alpen, en is een van de meest ascetische kloosters ter wereld. In 1984 vroeg de Duitse filmmaker Philip Gröning de kartuizer orde toestemming om een documentaire over hen te maken. Ze schreven dat ze daarover moesten nadenken. Zestien jaar later waren ze er klaar voor – een unicum voor dit moederklooster van de kartuizers dat nooit buitenstaanders toelaat.

Gröning woonde zes maanden bij de monniken, en filmde hun dagelijkse gebeden, taken, rituelen en zeldzame bezoeken buitenshuis, zonder gebruikmaking van crew, kunstmatige verlichting, muziekscore en voice-over. De monniken betrachten achttien uur per dag stilte. Door te leven in stilte en eenzaamheid proberen ze zo dicht mogelijk bij God te komen. Grönings observerende film is één grote onderdompeling in dit transcendente kloosterleven. Wat in de stilte overblijft is heel elementair: tijd, ruimte en licht. Grönings meesterwerk is dan ook meer meditatie dan documentaire, een film over bewustzijn en absolute aanwezigheid. Puurder kan cinema bijna niet worden.

Film – In Pursuit of Silence – 25 oktober om 14.00 uur

In een trip rond de wereld verkennen we in In Pursuit of Silence het geheim van stilte – van afgelegen Amerikaanse wildernis over Japanse zen-kloosters naar de hallucinante afwezigheid van stilte in hedendaagse grootsteden, waar geluidshinder ongezond wordt en agressie en stress veroorzaakt.
Er is immers geen enkel aspect van het menselijke bestaan waar geluid en stilte géén invloed op hebben. In Pursuit of Silence is een bijzondere cinematografische ‘luisterervaring’ en – paradoxaal genoeg – een verrassend muzikale film die je oren doet spitsen en je de tijd geeft om stil te staan bij (het gebrek aan) stilte.

Muziek – Taizé liedjes van verlangen – 25 oktober om 16.00 uur

De zondagmiddag is bij uitstek geschikt om iets moois te gaan ervaren wat je aan het denken zet, waar je iets aan hebt. Dit seizoen houden we daarom drie vernieuwende bijeenkomsten op zondagmiddag met muziek, gedichten, verhalen en ontmoeting. Voor iedereen die een uur tot bezinning wil komen in de sfeervolle grote zaal, of je nu zinzoeker, gelovige, twijfelaar, spirituele of voorbijganger bent. We noemen het: de zinvolle zondagmiddag.
In de oecumenische kloostergemeenschap van Taizé ontstond een bijzondere manier van vieren – met veel stilte, mantra-achtige liederen, korte teksten en kaarsen. In de loop der jaren trok de gemeenschap duizenden veelal jonge mensen aan, geraakt door de bijzondere sfeer van Taizé. Een voor de gelegenheid gevormde band verzorgt de muziek. Iedereen is uitgenodigd om deze eenvoudige liedjes van verlangen mee te zingen.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »