8,2 miljoen voor ontwikkelzone Zuidwest

feb 18 • HRLM Vandaag • 165 Views • Geen reacties op 8,2 miljoen voor ontwikkelzone Zuidwest

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft vandaag bekend gemaakt dat het gebied Zuidwest in Haarlem is uitgekozen in de tweede fase van de ‘Impulsregeling Woningbouwversnelling’

Wethouder Floor Roduner noemt dit een enorme impuls voor de stad. “Voor de ontwikkelzone Zuidwest is 8,2 miljoen aangevraagd en nu ook toegekend.” BZK stelt als voorwaarde dat minimaal vijftig procent van de te bouwen woningen betaalbaar is. Volgens Roduner voldoet Haarlem daar ruimschoots aan in Zuidwest. “De wijk gaat een divers aanbod van woningen bieden waar sociale woningbouw centraal zal staan. Zo komt het zuidwestelijke deel van de stad meer in balans.”

Verdubbeling van kosten

Het woningtekort is ook in Haarlem de afgelopen jaren sterk toegenomen. De financiële bijdrage van het Rijk komt dan ook voort uit de Woningbouwimpuls. Met deze regeling heeft het kabinet in 2019 1 miljard euro beschikbaar gesteld. Deze zal bij dragen aan het inlopen van het landelijke woningtekort en het versnellen van de bouwproductie, vooral voor starters en mensen met een laag of gemiddeld inkomen. 

Het geld wordt in delen beschikbaar gesteld. De bijdrage voor de ontwikkelzone Zuidwest komt uit de tweede van in totaal vier delen. De voorwaarde om in aanmerking te komen voor de zogenoemde Impulsregeling is de cofinanciering. De 8,2 miljoen is een verdubbeling van het geld dat de gemeente Haarlem zelf al beschikbaar heeft gesteld uit reserve. Het totaal voor het gebied komt uit op 16,4 miljoen euro. In de eerste fase is de Europaweg in Schalkwijk een van de gekozen projecten in de Impulsregeling. 

Verbetering

Het gebied Zuidwest bestaat uit zes deelgebieden die in een langgerekte zone liggen die begrensd wordt door het spoor, de N208, de Leidsevaart en de Westergracht. Het is de ambitie van de gemeente om het gebied te transformeren tot een woon- en werkgebied. De door de gemeenteraad vastgestelde ontwikkelvisie stelt voor 1470 woningen te realiseren. De ontwikkeling van deze binnenstedelijke zone moet ook verbetering betekenen voor de leefomgeving van de aansluitende wijken. Voorzieningen en werkgelegenheid moeten meegroeien met de toename van het aantal inwoners.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »