Eric J. Coolen tekende de cover van HRLM’s jubileumeditie

jan 25 • cover • 2296 Views • Geen reacties op Eric J. Coolen tekende de cover van HRLM’s jubileumeditie

Eric J. Coolen noemt zichzelf een fröbelaar. Maar de vaste lezers van HRLM genieten al 10 jaar van zijn tekeningen met de herkenbare kleuren en klare lijn.

Tekst: Marc Kok.

Eric is een creatieve duizendpoot. Zo is de 53-jarige Haarlemmer zanger/gitarist van het Ampzing Genootschap, ontwerpt hij gevelstenen en glas-in-loodramen én vervaardigt hij samen met Michaela Bijlsma prachtige beelden die in onze Spaarnestad staan. Maar bovenal is Eric een bekend en onderscheiden illustrator. Het ‘krabbelen’ zat er al op jonge leeftijd in. Zo ontpopte hij zich op de kleuterschool tot een reïncarnatie van Rubens. “Want ik tekende in mijn schriftjes altijd blote vrouwen met grote borsten”, lacht hij. “Destijds schreef de leraar op mijn rapport: ‘Eric moet zich gaan bezighouden met interesses die bij zijn leeftijd passen’. Maar ja, ik vond borsten gewoon mooi, haha.”

Onblusbare scheppingsdrang
Eric slaapt gemiddeld 4 uurtjes per etmaal. De overige 20 uur gebruikt hij z’n ruime energietank om zijn ‘onblusbare scheppingsdrang’ te stillen. Hoewel zijn vader altijd zei ‘dat je met tekenen nooit genoeg geld kunt verdienen’, bewijst Eric diens ongelijk. Zo is HRLM één van de podia waar hij periodiek zijn creatieve geest etaleert. “Samen met Michaela Bijlsma maak ik al jaren de rubriek HRLMse BRTN”, vertelt Eric. “Terwijl ik ook de illustraties verzorg bij de verhalen die mijn zoon Yorick, als bijna afgestudeerd bioloog, schrijft over de natuur in Haarlem.”Voor deze feestelijke 60ste editie van HRLM vervaardigde Eric de cover. “Wat ik in deze tekening heb willen vangen, is hoe ik Haarlem met zijn prachtige gebouwen en architectuur zou opbouwen. Net zoals HRLM altijd met mooie verhalen wordt opgebouwd”, legt hij uit. “De glossy is immers een gevarieerde opeenstapeling van alles wat in Haarlem plaatsvindt.”

Weerspiegeling
Zo herkennen we in de covertekening bekende Haarlemse architectuur als de Stadsschouwburg, het stadhuis, de Nieuwe Bavo, het stationsgebouw, de Amsterdamse Poort, het beeld Lautje en ook molen De Adriaan. “Ik heb de leeuw uit het stadswapen bovenaan getekend. Alsof hij waakt over de stad”, vertelt Eric. “En de onderste helft van de illustratie is de weerspiegeling van de bovenkant. Ik ben gek op spiegelingen. Die zie je vaak terug in mijn werk. ”Eric heeft tevens Jeannette en Rob Eversen in zijn tekening verwerkt. Terwijl Jeannette als hoofdredactrice de stuwende kracht is van HRLM, was haar man Rob als fotograaf en vormgever het visuele brein. “Ik vind het knap dat Jeannette al 10 jaar een gratis verkrijgbaar blad weet neer te zetten”, zegt Eric. “En Rob was echt een kunstenaar. Hij vertelde me dat je naar een tekening die aan de muur hangt heel anders kijkt dan naar een tekening die in een magazine plat op tafel ligt. Sindsdien geef ik tekeningen voor glossy’s altijd een lagere horizon. Dat gevoel voor perspectief heb ik van Rob geleerd.”

Stadsgezichten
Eric tekent ook overdag, maar het liefst van negen uur ’s avonds tot half vier in de nacht. “Dan ben ik erg productief. Is iets af? Dan moet ik meteen weer iets nieuws maken. Dingen creëren is gewoon mijn ding. Hoe ik werk? Ik begin altijd met een ruwe schets met potlood. Nadat de opdrachtgever goedkeuring heeft gegeven, trek ik vervolgens alles na met overtrekpapier.  Vervolgens kleur ik het geheel in met waterverf. Of ik scan de tekening op de computer in en kleur de compositie digitaal in. Ik vind het tevens leuk om met schaduwen te werken. Of dat ik van een tekening zowel een dag- als nachtversie maak. Zelf vind ik de donkere variant vaak het mooist. Maar ik ben dan ook echt een nachtdier. ”Eric blijft graag creëren voor HRLM. “Als het technisch mogelijk is om uitklapbare pagina’s in de glossy te hebben, zou ik in de toekomst graag stadsgezichten willen tekenen. Die zouden op die extra grote bladzijden fraai tot hun recht komen.”

Meer informatie over het werk van Eric J. Coolen op www.ericcoolen.nl.

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »