Kunt u wel een vleugje geluk gebruiken?

jan 30 • Op stap in Haarlem • 4877 Views • Geen reacties op Kunt u wel een vleugje geluk gebruiken?

Gerrie HondiusZaterdag 1 en zondag 2 februari vindt de Geluksroute weer plaats. Haarlemmers laten zien waar zij gelukkig van worden. HRLM sprak met initiatiefneemster Marike van IJssel en Gerrie Hondius, één van de deelnemers.

Het idee voor de Geluksroute begon in Leiden. “Ik zag veel mensen die iets deden waar ze gelukkig van werden in mijn stad. Stuk voor stuk mooie initiatieven, maar ze kregen niet allemaal de aandacht die ze verdienden. Ik liep al een tijdje rond met het idee om de initiatieven daarom te verbinden. Op een bepaald moment kreeg ik ’s nachts een droom waarin ik mensen die elkaar niet kenden met elkaar zag praten.” Na dit moment gaat Marike aan de slag met haar idee.

Geluksbrengers
“Ik verbond de initiatieven in een route. Je mag zelf bepalen hoe je loopt en waar je stopt, net als in het leven.” De route is voor het eerst in september 2012 één weekend lang in Leiden te bewandelen. De mensen achter de initiatieven worden geluksbrengers genoemd. Zij laten gratis zien waar zij gelukkig van worden. Dit kan alles zijn: bellen blazen, schilderen of een massage. Bezoekers, de zogenoemde geluksplukkers, zijn welkom om een kijkje te komen nemen of deel te nemen aan een activiteit. “Het is trouwens niet zo dat iedereen het hele weekend lachend door de stad hoeft te lopen hoor. Het gaat erom dat men stilstaat bij geluk en dat het publiek zich laat verrassen door kleine dingen, zoals de gratis geluksarmbandjes die wij weggeven.”

Verwonderd
Tijdens de eerste editie in Leiden is de Haarlemse Sandra Brandt één van de geluksbrengers. “Zij was zo enthousiast dat ze aan mij voorstelde om het ook naar Haarlem te halen”, legt Marike uit. En dat gebeurde! In februari 2013 vond de eerste editie in Haarlem plaats. Wel honderd geluksbrengers meldden zich aan. Voor dit jaar hebben zich er al tweehonderd aangemeld. “Ik ben nog steeds verwonderd over het succes.” Inmiddels staat de route ook in Eindhoven, Amsterdam-Oost, Gouda en Utrecht op de planning. Marike verwacht dat de Geluksroute over tien jaar overbodig is. “Dan is het de normaalste zaak van de wereld om te delen waar je gelukkig van wordt.”

Zandtekening Gerrie HondiusZandtheater
Gerrie Hondius mag zich zaterdag 1 en zondag 2 februari geluksbrenger noemen. En zij wordt wel van iets heel bijzonders gelukkig. Namelijk van tekenen in het zand (zie foto’s). Tot voor kort werkte ze als zandtekenaar voor een theaterproductiebedrijf, maar nu wil ze haar vleugels uitslaan en haar eigen werk gaan produceren. Tijdens de Geluksroute wil ze graag haar nieuwe voorstelling in première laten gaan. “Op dit moment is het nog heel spannend of ik dit voor elkaar ga krijgen.” Door middel van crowdfunding hoopt ze de investeringen in haar nieuwe spullen te kunnen bekostigen, maar niet alle kosten zijn nog gedekt. Als alles rond is, zal de voorstelling op beide dagen drie keer (om 12.00, 14.00 en 16.00 uur) gespeeld worden aan de Bakenessergracht 87.

Meer informatie over de Geluksroute vindt u op: geluksroute.nu
Gerrie Hondius een warm hart toedragen? Klik dan hier.

Tekst: Denise van Vliet

Related Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

« »